Inne

H. Jankowska-Huflejt, J. Zastawny (2001) - red. naukowa
N
iskonakładowa produkcja rolnicza z wykorzystaniem pasz z użytków zielonych w Karpatach Polskich.
Wydawnictwo IMUZ - Falenty

Przedmowa (John Frame)

Introduction

  1. Słowo wstępne (Jan Zastawny)
    Foreword
  2. Podstawowe założenia systemu niskonakładowej produkcji rolniczej (Jan Zastawny, Halina Jankowska-Huflejt, Barbara Wróbel)
    1. Uwarunkowania niskonakładowej produkcji rolniczej
    2. Założenia niskonakładowej produkcji pasz na użytkach zielonych
      1. Charakterystyka i potencjał produkcyjny górskich użytków zielonych
      2. Gospodarowanie na użytkach zielonych zgodnie z zasadami produkcji niskonakładowej
  3. Warunki przyrodniczo-gospodarcze Karpat Polskich z uwzględnieniem niedoborów wodnych (Antoni Kuźniar, Stanisław Twardy)
    1. Karpaty na tle Europy
    2. Czynniki środowiskowo-produkcyjne
    3. Potrzeby i niedobory wodne użytków zielonych
    4. Podsumowanie
  4. Dominujące zbiorowiska roślinne górskich użytków zielonych i ich wartość paszowa (Stanisław Jagła)
    1. Charakterystyka zespołów roślinnych
    2. Możliwości produkcyjne i jakość paszy
    3. Podsumowanie
  5. Analiza wykorzystania trwałych użytków zielonych w górskich i podgórskich rejonach Polski (Jan Zastawny, Roman Moraczewski, Halina Jankowska-Huflejt)
    1. Struktura agrarno-demograficzna rejonu Karpat
    2. Wykorzystanie użytków zielonych na tle użytków rolnych
    3. Przyczyny zmniejszenia pogłowia zwierząt gospodarskich i wykorzystania trwałych użytków zielonych
    4. Podsumowanie
  6. Struktura i charakterystyka typowych gospodarstw górskich (Stanisław Jagła, Marek Kopacz)
    1. Lokalizacja gospodarstw pilotowych na tle struktury własnościowo-agrarnej rejonu
    2. Charakterystyka gospodarstw pilotowych
    3. Podsumowanie
  7. Zasady użytkowania i nawożenia łąk i pastwisk górskich (Stanisław Jagła, Halina Jankowska-Huflejt, Jan Zastawny)
    1. Specyfika przyrodniczo-ekologiczna użytków górskich
    2. Prawidłowe użytkowanie runi łąkowo-pastwiskowej
    3. Nawożenie użytków zielonych w terenach górzystych
      1. Nawożenie mineralne
      2. Nawożenie organiczne
    4. Podsumowanie
  8. Zbiór i konserwacja runi łąkowej w warunkach górskich i podgórskich (Jan Zastawny, Halina Jankowska-Huflejt, Barbara Wróbel, Robert G. Hamnett)
    1. Różne sposoby konserwacji runi - wady i zalety
    2. Warunki uzyskania dobrego surowca do zakiszania
    3. Dodatki ułatwiające zakiszanie - konserwanty
    4. Technologie zakiszania
      1. Koszenie i podsuszanie
      2. Zakiszanie w pryzmach
      3. Zakiszanie w belach
    5. Wtórna fermentacja kiszonki
    6. Wnioski
  9. Zwierzęta gospodarskie i produkcja mięsa w Karpatach Polskich (Stanisław Twardy)
    1. Chów zwierząt gospodarskich
    2. Bydło i jego mięsne użytkowanie
    3. Owce i ich użytkowanie
    4. Trzoda chlewna i produkcja mięsa wieprzowego
    5. Gospodarcze użytkowanie koni
    6. Kozy
    7. Podsumowanie
  10. Chów bydła mlecznego i produkcja mleka w terenach górskich na przykładzie byłego województwa nowosądeckiego (Stanisław Jagła)
    1. Pogłowie bydła
    2. Produkcja i wykorzystanie mleka
    3. Organizacja skupu mleka
    4. Perspektywy rozwoju chowu bydła mlecznego i produkcji mleka
    5. Podsumowanie
  11. Niskonakładowe sposoby chowu owiec w górach (Stanisław Twardy, Robert G. Hamnett)
    1. Wartość pokarmowa runi łąkowo-pastwiskowej i sposoby jej poprawy
    2. Zasady wypasu owiec
    3. Sposoby wypasu
    4. Organizacja i technika wypasu
    5. Okres pozawypasowy
    6. Chów owiec w aktualnych uwarunkowaniach produkcyjno-ekonomicznych
  12. Ekonomiczna ocena niskonakładowej produkcji zwierzęcej opartej na trwałych użytkach zielonych w rejonie Karpat (Stanisława Okularczyk)
    1. Wstęp
    2. Ekonomika niskonakładowej produkcji
    3. Podsumowanie
  13. Doradztwo rolnicze w Polsce (Jan Zastawny, Zofia Kadzik)
    1. Zarys historyczny
    2. Organizacja i działalność ośrodków doradztwa w nowych granicach administracyjnych kraju
    3. Specyfika doradztwa rolniczego w górach - działalność Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z oddziałem w Nawojowej
      1. Specyfika terenu i programów doradczych
      2. Upowszechnianie niskonakładowej produkcji na użytkach zielonych
    4. Podsumowanie
  14. Wykorzystanie nowoczesnych technik informacyjnych w doradztwie rolniczym na przykładzie regionu Pordenone - Włochy (Marek Kopacz, Marek Kostuch)
    1. Charakterystyka warunków i produkcji rolniczej regionu
    2. Organizacja doradztwa rolniczego
    3. Techniki elektroniczne wspomagające organizację doradztwa rolniczego
    4. Podsumowanie
  15. Podsumowanie (Jan Zastawny, Halina Jankowska-Huflejt)

Summary

Instytut Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach - Wydawnictwo