Przedmowa (John Frame)
Introduction
- Słowo wstępne (Jan Zastawny)
Foreword
- Podstawowe założenia systemu niskonakładowej produkcji rolniczej (Jan Zastawny, Halina Jankowska-Huflejt, Barbara Wróbel)
- Uwarunkowania niskonakładowej produkcji rolniczej
- Założenia niskonakładowej produkcji pasz na użytkach zielonych
- Charakterystyka i potencjał produkcyjny górskich użytków zielonych
- Gospodarowanie na użytkach zielonych zgodnie z zasadami produkcji niskonakładowej
- Warunki przyrodniczo-gospodarcze Karpat Polskich z uwzględnieniem niedoborów wodnych (Antoni Kuźniar, Stanisław Twardy)
- Karpaty na tle Europy
- Czynniki środowiskowo-produkcyjne
- Potrzeby i niedobory wodne użytków zielonych
- Podsumowanie
- Dominujące zbiorowiska roślinne górskich użytków zielonych i ich wartość paszowa (Stanisław Jagła)
- Charakterystyka zespołów roślinnych
- Możliwości produkcyjne i jakość paszy
- Podsumowanie
- Analiza wykorzystania trwałych użytków zielonych w górskich i podgórskich rejonach Polski (Jan Zastawny, Roman Moraczewski, Halina Jankowska-Huflejt)
- Struktura agrarno-demograficzna rejonu Karpat
- Wykorzystanie użytków zielonych na tle użytków rolnych
- Przyczyny zmniejszenia pogłowia zwierząt gospodarskich i wykorzystania trwałych użytków zielonych
- Podsumowanie
- Struktura i charakterystyka typowych gospodarstw górskich (Stanisław Jagła, Marek Kopacz)
- Lokalizacja gospodarstw pilotowych na tle struktury własnościowo-agrarnej rejonu
- Charakterystyka gospodarstw pilotowych
- Podsumowanie
- Zasady użytkowania i nawożenia łąk i pastwisk górskich (Stanisław Jagła, Halina Jankowska-Huflejt, Jan Zastawny)
- Specyfika przyrodniczo-ekologiczna użytków górskich
- Prawidłowe użytkowanie runi łąkowo-pastwiskowej
- Nawożenie użytków zielonych w terenach górzystych
- Nawożenie mineralne
- Nawożenie organiczne
- Podsumowanie
- Zbiór i konserwacja runi łąkowej w warunkach górskich i podgórskich (Jan Zastawny, Halina Jankowska-Huflejt, Barbara Wróbel, Robert G. Hamnett)
- Różne sposoby konserwacji runi - wady i zalety
- Warunki uzyskania dobrego surowca do zakiszania
- Dodatki ułatwiające zakiszanie - konserwanty
- Technologie zakiszania
- Koszenie i podsuszanie
- Zakiszanie w pryzmach
- Zakiszanie w belach
- Wtórna fermentacja kiszonki
- Wnioski
- Zwierzęta gospodarskie i produkcja mięsa w Karpatach Polskich (Stanisław Twardy)
- Chów zwierząt gospodarskich
- Bydło i jego mięsne użytkowanie
- Owce i ich użytkowanie
- Trzoda chlewna i produkcja mięsa wieprzowego
- Gospodarcze użytkowanie koni
- Kozy
- Podsumowanie
- Chów bydła mlecznego i produkcja mleka w terenach górskich na przykładzie byłego województwa nowosądeckiego (Stanisław Jagła)
- Pogłowie bydła
- Produkcja i wykorzystanie mleka
- Organizacja skupu mleka
- Perspektywy rozwoju chowu bydła mlecznego i produkcji mleka
- Podsumowanie
- Niskonakładowe sposoby chowu owiec w górach (Stanisław Twardy, Robert G. Hamnett)
- Wartość pokarmowa runi łąkowo-pastwiskowej i sposoby jej poprawy
- Zasady wypasu owiec
- Sposoby wypasu
- Organizacja i technika wypasu
- Okres pozawypasowy
- Chów owiec w aktualnych uwarunkowaniach produkcyjno-ekonomicznych
- Ekonomiczna ocena niskonakładowej produkcji zwierzęcej opartej na trwałych użytkach zielonych w rejonie Karpat (Stanisława Okularczyk)
- Wstęp
- Ekonomika niskonakładowej produkcji
- Podsumowanie
- Doradztwo rolnicze w Polsce (Jan Zastawny, Zofia Kadzik)
- Zarys historyczny
- Organizacja i działalność ośrodków doradztwa w nowych granicach administracyjnych kraju
- Specyfika doradztwa rolniczego w górach - działalność Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z oddziałem w Nawojowej
- Specyfika terenu i programów doradczych
- Upowszechnianie niskonakładowej produkcji na użytkach zielonych
- Podsumowanie
- Wykorzystanie nowoczesnych technik informacyjnych w doradztwie rolniczym na przykładzie regionu Pordenone - Włochy (Marek Kopacz, Marek Kostuch)
- Charakterystyka warunków i produkcji rolniczej regionu
- Organizacja doradztwa rolniczego
- Techniki elektroniczne wspomagające organizację doradztwa rolniczego
- Podsumowanie
- Podsumowanie (Jan Zastawny, Halina Jankowska-Huflejt)
Summary
|