Materiały Seminaryjne

Nr 45 (2000 r.) - Nowoczesne metody produkcji pasz na użytkach zielonych i ocena ich wartości pokarmowej
Pr. zbiorowa pod red. H. Jankowskiej-Huflejt i J. Zastawnego
  • Przedmowa
  • Zastawny J., Jankowska-Huflejt H.: Stan i rola użytków zielonych w obecnym rolnictwie Polski
  • Ostrowski R., Wasilewski Z.: Nowe tendencje w gospodarce łąkowo-pastwiskowej
  • Barszczewski J., Sapek B.: Wpływ bydła i odchodów na stopień zanieczyszczenia gleby składnikami mineralnymi oraz stan runi w miejscach wodopojów na pastwisku
  • Cieśliński Z., Gruszka .I:, Zastawny J.: Wpływ nawożenia mineralnego i zabiegów renowacyjnych na plon i jakość siana z łąk położonych w dolinie Wisły
  • Grynia M., Kryszak A.: Zmiany składu florystycznego łąk zalewanych wodami powodziowymi w dolinie Baryczy w aspekcie ich regeneracji
  • Harasim J., Małysiak B.: Plonowanie i zadarnienie mieszanek koniczyny białej z trawami na pastwisku polowym w zależności od ilości wysiewu nasion
  • Ilavská I., Gáborčik N., Rataj D.: The effects of fertilizer application on dry matter production and distribution between the above- and below- ground parts of temporary grassland
  • Jankowska-Hujlejt H.: Porównanie wpływu wieloletniego nawożenia mineralnego i obornikowo-mineralnego na zwiększenie plonów siana i białka
  • Kiryluk A.: Wpływ warunków siedliskowych i czynników antropogenicznych na zachwaszczenie łąk pobagiennych
  • Kopeć M., Gondek K.: Wpływ terminów koszenia na zawartość makro- i mikro składników w runi łąkowej
  • Upiec A., Matras J.: Zawartość ołowiu i kadmu w roślinności z trwałych użytków zielonych położonych w sąsiedztwie drogi Lublin--Warszawa
  • Nowak W., Sowiński J.: Wpływ podziału dawki azotu na plon suchej masy, białka i energii mieszanek koniczyny czerwonej z trawami w roku siewu
  • Pawluśkiewicz B., Nazaruk M., Piekut K.: Wpływ wybranych metod renowacji na wschody i skład botaniczny runi w zróżnicowanych warunkach poziomu wody gruntowej i gleb mineralnych -na podstawie badań lizymetrycznych
  • Trąba Cz., Wolański P.: Zawartość niektórych składników pokarmowych w runi łąk zespołu Caricetum gracilis w Kotlinie Zamojskiej
  • Wesołowski P.: Stężenie N-NO3 i N-NH4 w wodach odciekowych z profilów glebowych łąk nawożonych gnojowicą i obornikiem
  • Wesołowski P., Sobieraj R.: Produkcyjność łąk oraz opłacalność stosowanego nawożenia organiczno-mineralnego na glebie torfowo-murszowej
  • Grzegorczyk S.: Wpływ motylkowatych na wartość pokarmową runi łąkowej
  • Kitczak T.: Występowanie i skład chemiczny roślin motylkowatych w runi pastwiska, łąki kośnej i zmiennie użytkowanej
  • Trąba Cz., Wolański P.: Zawartość niektórych makro- i mikroelementów w runi półnaturalnych łąk z dużym udziałem roślin motylkowatych
  • Warda M., Krzywiec D.: Wpływ koniczyny białej na koncentrację białka ogólnego w wiechlinie łąkowej, życicy trwałej i runi pastwiskowej
  • Mikołajczak J., Piłat J., Grabowicz M.: Nowe tendencje w konserwacji pasz z użytków zielonych
  • Miecznikowski A., Zielińska K., Suterska A.: Poprawa jakości kiszonek z traw i roślin motylkowatych poprzez zastosowanie biopreparatu Lactacel-L
  • Wróbel B.: Ocena jakości i wartości pokarmowej kiszonek z runi łąkowej w zależności od technologii zbioru i zakiszania
  • Zielińska K., Miecznikowski A., Suterska A.: Poszukiwanie bakterii fermentacji mlekowej zdolnych do wykorzystania celulozy lub ksylanu jako jedynego źródła węgla
  • Potkański A.: Aktualne metody określania jakości pasz z użytków zielonych
  • Grynia M., Grzelak M.: Ocena aktualnego stanu wysokoplonujących łąk mozgowych w aspekcie wartości paszowej
  • Sawicki B.: Wpływ mieszanek odmianowych traw na białko i wartość energii netto według INRA w sianie z łąk dolinowych
  • Ziláková J., Knotek S., Čunderliková M.: Jakość i wartość pokarmowa kiszonek z runi przemiennych, podsiewanych i trwałych użytków zielonych
  • Pintara Cz.: Wybrane techniczne aspekty produkcji pasz na użytkach zielonych
  • Ptaszyński S., Glażewski M.: Techniki wprowadzania nowych gatunków do runi użytków zielonych
  • Okularczyk S.: Efektywność ekonomiczna żywienia zwierząt gospodarskich paszami z użytków zielonych
  • Grzelak M.: Efekty uzyskiwane w produkcji pasz w gospodarstwie "Agro-vit" po zastosowaniu nowoczesnych sposobów zbioru runi łąkowej na sianokiszonkę i siano
  • Grzelak M.: Racjonalne wykorzystanie pasz z użytków zielonych w gospodarstwie "Nieczajna"
  • Prokopowicz J.: Efektywność produkcji roślinnej na trwałych użytkach zielonych na glebach torfowych.
  • Żurek H.: Efektywność żywienia krów mlecznych na pastwisku na glebie torfowo-murszowej

Instytut Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach - Wydawnictwo