Inne

Zasady produkcji i wykorzystania pasz łąkowo-pastwiskowych jako bezpiecznego ogniwa w łańcuchu pokarmowym.
Wydawnictwo IMUZ - Falenty 2003
  • Przedmowa
  • Znaczenie pasz z użytków zielonych na tle współczesnych zagrożeń jakości zdrowotnej środków żywienia zwierząt i ludzi - Zastawny J., Jankowska-Huflejt H.
  • Żywienie zwierząt a zagrożenie transmisyjnymi encefalopatiami - Kołodziej P.
  • Pasze alternatywne w żywieniu bydła - Krzywiecki S.
  • Produkcja rolna metodami ekologicznymi - poziom i regulacja prawna - Borek M.
  • Ekonomiczne możliwości produkcji zdrowego mleka i wołowiny z wykorzystaniem użytków zielonych - Okularczyk S., Borecka A.
  • Jak prawidłowo urządzić pastwisko i racjonalnie na nim gospodarować - Wasilewski Z.
  • Czynniki wpływające na jakość konserwowanych pasz z użytków zielonych - Wróbel B.
  • Możliwości produkcji i wykorzystania suszu z zielonek łąkowo-pastwiskowych - Bernatowicz G., Zastawny J.
  • Praktyczne zasady regulacji stosunków wodnych w gospodarce łąkowo-pastwiskowej - Kaca E.
  • Charakterystyka ważniejszych grup i gatunków roślin łąkowo-pastwiskowych w aspekcie ich przydatności żywieniowej - Jankowska-Huflejt H., Niczyporuk A.
  • Odnawianie zaniedbanych użytków zielonych - Zastawny J., Jankowska-Huflejt H.
  • Mieszanki nasienne na użytki zielone - Domański P. J.
  • Wykorzystanie nawozów gospodarskich w racjonalnym gospodarowaniu na użytkach zielonych - Wesołowski P., Jankowska-Huflejt H.
  • Stan i perspektywy wykorzystania trwałych użytków zielonych w aspekcie akcesu Polski do Unii Europejskiej - Moraczewski R., Jankowska-Huflejt H.

Instytut Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach - Wydawnictwo